عفونت های قارچی در سگ ها ممکن است به دلایل مختلفی در این حیوانات بروز پیدا کند و به مشکلات جدی منجر شود. در ادامه این مطلب به بررسی علل بروز این بیماری و نحوه درمان آن میپردازیم.
عفونت قارچی در سگ ها چیست؟
اگر چه عفونت های قارچی به شدت عفونت های باکتریایی یا ویروسی شایع نیستند، اما با این حال بروز عفونت های قارچی در سگ ها میتواند به یک مشکل جدی تبدیل شود و نیاز به توجه ویژه دارد. عفونتهای قارچی به دلایل مختلفی از جمله تماس با حیوانات دیگر یا صرفاً رشد بیش از حد قارچها (مخمرها) در داخل و یا روی بدن سگ شما رخ دهند.
عفونت های قارچی در سگ ها شامل دو دسته اصلی رایج میشوند، دسته اول عفونت های قارچی سیستماتیک هستند که تاثیر مستقیمی بر سیستمهای اصلی بدن سگ بجا میگذارند و دسته دوم عفونت های قارچی موضعی هستند که بر روی پوست یا قسمتهای خارجی حیوان بروز پیدا میکند. در ادامه این مطلب به طور دقیقتر به بررسی دو نوع رایج از عفونت های قارچی در سگ ها میپردازیم.
عفونت مخمری سگ
مخمر پوستی سگ اگر بیش از حد بر روی بدن این حیوان رشد کند، قسمتهای مختلفی همچون پوست، پنجهها و گوشهای او را درگیر میکند. عفونت مخمری سگ بیماری ناراحت کنندهای برای سگ محسوب میشود. این نوع عفونتها نسبت توانایی پوست را جهت مقابله با مخمرهای موجود مختل میکنند.
درمان عفونت مخمری سگ
درمان بیماری قارچی سگ اگر به عفونتهای مخمری مرتبط باشد، با روندی که شامل مواد ضدعفونی کننده و پمادهای ضد قارچ است انجام پذیر است. در این مورد گاهی داروهای خوراکی نیز تجویز میگردد. برخلاف کرمهای گرد، عفونت مخمری سگ به دیگر حیوانات یا انسانها سرایت نمیکند. جهت جلوگیری از عود مجدد این نوع قارچ پوستی در سگ ها، باید دستورالعملهای دامپزشک را رعایت کنید.
عفونت قارچی سیستمیک
عفونتهای سیستمیک خون و ساختارهای داخلی بدن را درگیر میکند و عواقب جدیتری را در مقایسه با عفونت های قارچی به دنبال دارد. در ادامه این مطلب با انواع عفونت های قارچی سیستمیک آشنا میشویم.
بلاستومیوزیس (Blastomycosis)
بلاستومیوزیس اغلب در میان سگ هایی دیده میشود که در مناطق مرطوب زیست میکنند، چرا که رطوبت خاک در این مناطق به رشد بیشتر این نوع قارچ کمک میکند. اکثرا سگ هایی که بیشتر داخل گل و لجن بازی میکنند بیشتر به این نوع عفونت دچار میشوند.
علائم رایج عفونت بلاستومیوزیس:
- ضایعه پوستی (اطراف ناخن انگشت پا)
- گرههای لنفاوی بزرگ و تب
- به سختی تنفس کردن
- مشکلات چشمی
- کاهش وزن
- اشتهای کم
- لنگیدن
- سرفه
در صورتی که این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، با یک داروی ضد قارچ سیستمیک قابل کنترل است.
کریپتوکوکوزیس (Cryptococcosis)
در حالیکه که اکثرا گربهها در معرض قارچهای کریپتوکوکوزیس قرار میگیرند، سگ ها نیز گاهی به نوع حادتری از این عفونت قارچی دچار میشوند. این قارچها بیشتر در خاک مناطقی که در آن پرندگان زندگی میکنند یافت میشوند.
علائم عفونت کریپتوکوکوزیس:
- مشکلات بینی و چشم
- مشکلات عصبی
- ضایعات پوستی
- عفونت ششها
- بی حالی
- تشنج
- سرفه
جهت رفع این بیماری میتوان از داروهای ضد قارچ خوراکی به مدت یک سال یا بیشتر استفاده کرد. هر چند که متاسفانه برخی از سگ ها در نهایت تسلیم این بیماری میشوند.
کوکسیدیوزیس (Coccidioidomycosis)
قارچ کوکسیدیوزیس در مناطق بیابانی و کم آب خصوصاً با وجود خاک ماسهای به راحتی رشد میکند. این دسته از عفونت های قارچی در سگ ها، معمولاً باعث سرفههای مزمن میشوند و از دستگاه تنفس به دیگر قسمتهای بدن مثل استخوانها و چشمها سرایت میکنند. این بیماری روند درمان نسبتاً طولانیتری را به دنبال دارد.
هیستوپلاسموزیس (Histoplasmosis)
قارچ هیستوپلاسما بیشتر در خاکهای سرشار از نیتروژن نظیر خاک حاوی فضولات پرندگان یافت میشود و از طریق تنفس حیوان به ششهای او ورود پیدا میکند.
علائم هیستوپلاسموزیس:
- کاهش وزن
- تب و سرفه
- تهوع و اسهال
- تورم چشمها
آسپرژیلوزیس (Aspergillosis)
آسپرژیلوس نام یکی دیگر از عفونت های قارچی در سگ ها است معمولاً مجرای تنفسی سگ ها را با مشکل مواجه میسازد. قارچ آسپرژیلوس در مناطق گوناگون خصوصاً در خاکهای مرطوب یافت میشود. روند معالجه این عفونت شامل دو مرحله بیهوش کردن حیوان و تزریق داروی مایع ضد قارچ از مسیر بینی حیوان میشود. معمولاً این نوع عفونت قارچی، پس از یک بار تزریق دارو رفع میشود.
سخن پایانی
آیا میدانستید که مرکز تربیت و نگهداری سگ آکیتا، به عنوان یک پانسیون سگ نیز فعالیت میکند؟ این مرکز زیر نظر متخصصان خبره و دامپزشکان مجرب، خدمات نگهداری و آموزش به سگ های خانگی را به روشی صحیح به مشتریان گرامی عرضه میکند. برای مراقبت اصولی از سگ ها، مجموعه آکیتا در خدمت شما است.