آیا سگها هم ممکن است استفراغ کنند؟ بله پاسخ مثبت است. سگها هم گاهی مانند انسانها دچار استفراغ و مسمویت میشوند. اما علت استفراغ سگ (Causes of dog vomiting) چیست و چه راهکارهایی برای درمان بی حالی و استفراغ توله سگ وجود دارد؟ اگر با مسمومیت سگ مواجهه شدهاید تا پایان مطلب همراه ما باشید تا نکاتی مهم و راهگشا برای درمان سگتان در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
رایج ترین علت های استفراغ سگ
در ادامه، پنج علت استفراغ سگ را بررسی میکنیم:
-
مسمومیت
مسمومیت از طریق مواد غذایی ناسالم، محصولات شیمیایی، گیاهان سمی یا سموم دیگر میتواند باعث استفراغ سگ شود. اگر سگ شما استفراغ مکرر دارد و علائمی مانند ضعف، تهوع و تغییرات رفتاری نیز دارد، بهتر است برای علت استفراغ سگ به دامپزشک مراجعه کنید.
-
عوامل روده ای
آسیب یا التهاب در رودهها میتواند علتت استفراغ سگ باشد. ممکن است عللی مانند التهاب روده، عفونت، عوارض دارویی، انسداد روده یا مشکلات هضمی وجود داشته باشد.
-
بیماری های معده و کبد
برخی بیماریهای معده و کبد میتواند علت استفراغ سگ باشد. مثالهایی از این بیماریها شامل التهاب معده، آسیب کبدی، عفونت هپاتیتی و تومورهای کبدی میشوند.
-
علل عصبی
برخی از مشکلات عصبی میتوانند علت استفراغ سگ باشد. به عنوان مثال، برخی از بیماریهای عصبی مانند صرع، سردرد شدید، استرس شدید یا اختلالات تعادل میتوانند علت استفراغ باشند.
-
عوامل خارجی
برخی عوامل خارجی مانند تغییرات در دما، مسافرت، تغییرات در رژیم غذایی یا خوراکیهای ناسالم ممکن است علت استفراغ سگ باشند.
علت استفراغ سگ در صبح
- خالی بودن معده: اگر سگ شما در شب غذا نخورده باشد، معدهاش تا صبح خالی میماند و ممکن است صبح استفراغ کند. در این صورت، میتوانید مقدار کمی غذا در شب برای سگ درنظر بگیرید.
- خوردن غذاهای ناسالم: غذاهای ناسالم میتوانند باعث تحریک معده حیوان شوند و موجب استفراغ سگ در صبح شوند. این شامل: غذاهای حاوی چربی بالا، شکر زیاد، مواد نگهدارنده و … میباشد. در مورد تهوع ناشی از مواد غذایی باید گفت که سگ ممکن است صبح زود به دلیل تهوع ناشی از خوراکیهای مصرفی یا همچنین دیر خوردن یا فاصله بلند بین وعدههای غذایی، استفراغ کند.
- آلرژی ها: سگها نیز میتوانند به غذاها یا آلرژی و حساسیت نشان دهند. اگر سگ شما به یک غذا یا ماده خاص حساسیت دارد، ممکن است استفراغ در صبح را تجربه کند و این مورد یکی از شایع ترین علت بی حالی و استفراغ توله سگ است.
- استرس یا اضطراب: استرس یا اضطراب ممکن است باعث تحریک سیستم عصبی سگ شود و علت استفراغ سگ در صبح باشد. این مسئله میتواند به دلیل جدایی از صاحب، تغییرات در محیط زندگی، سفر یا تجربه های ترسناک دیگر باشد.
اقدامات بعد از استفراغ سگ (درمان خانگی استفراغ سگ)
مرحله بعدی پس از شناخت علت استفراغ سگ، آشنایی با اقدامات و درمانهای خانگی است. در ادامه ۸ راهکار موثر برای بهبود بی حالی و استفراغ توله سگ را ذکر کردهایم:
-
محدود کردن دسترسی به غذا
اگر سگ شما استفراغ کرده است، بهتر است به مدت چند ساعت وی را از غذا دور نگه دارید. این کار به معده سگ برای بهبود و آرامش فرصت میدهد.
-
آب کافی
مطمئن شوید که سگ شما به مقدار کافی آب مینوشد. استفراغ ممکن است باعث از دست دادن مایعات بدن سگ شود، بنابراین مهم است حیوان را هیدراته نگه دارید.
-
مشاوره با دامپزشک
اگر استفراغ مکرر، شدید یا طولانی مدت است یا همراه با علائم دیگر است، بهتر است به دامپزشک مراجعه کنید. دامپزشک میتواند علت استفراغ را تشخیص داده و درمان مناسب را توصیه کند.
-
مراقبت از تمیزی
پس از استفراغ، ممکن است نیاز به تمیز کردن محیط و مبلمان باشد. شستشوی محل استفراغ و استفاده از مواد ضدعفونی کننده برای جلوگیری از شیوع عفونت میتواند مفید باشد.
-
مراقبت از سگ
اجازه دهید حیوان در یک محیط آرام قرار بگیرد و استراحت کند. اگر سگ شما دچار استرس یا اضطراب است وی را نوازش کنید.
-
آب میوه
اگر سگ شما استفراغ کرده است و مایعات از بدن وی خارج شده است، میتوانید به او مقدار کمی آب میوه بدید. آب میوه برخی از مایعات را جبران میکند و بنیه سگ را تقویت کند.
-
خنک نگه داشتن سگ
اگر سگ شما بتدار است و استفراغ دارد، میتوانید از طریق عرقچینی برای خنک کردن بدن او کمک کنید. این مرحله میتواند شامل استفاده از حوله یا پارچهای خنک و مرطوب بر روی بدن سگ باشد.
-
غذاهای نرم
در صورتی که سگ شما پس از استفراغ دچار افت شدید در اشتها شده است، ممکن است بهتر باشد غذاهای نرم و راحت برای معدهاش تهیه کنید. مثلاً میتوانید غذای خشک را با آب مخلوط کنید.
توجه نمایید که درمان خانگی استفراغ سگ ممکن است در برخی موارد مفید باشد، اما در صورتی که استفراغ به شدت و پیوسته ادامه داشته باشد یا همراه با علائم دیگری مانند ضعف عمومی، اسهال، یا تشنجها باشد، حتماً باید به دامپزشک مراجعه شود.
علاوه بر اینکه علتهای مختلفی برای استفراغ سگ وجود دارد لازم است بدانید انواع مختلفی از این بیماری برای حیوان وجود دارد که در صورت مشاهده هر کدام سریعاً باید به دامپزشک مراجعه شود. مثلاً چنانچه سگ شما به صورت پیوسته استفراغ میکند یعنی در مدت زمان روز بیش از یک مرتبه استفراغ کرد و یا این وضعیت بیشتر از یک روز طول کشید باید فوراً برای درمان او اقدامات لازم را انجام دهید.
معمولاً این نوع استفراغ بیشتر در سگهای مسن و یا سگهایی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند میتواند مسئلهای جدیتر باشد. یکی دیگر از انواع این بیماری، استفراغ پرتابی و نامنظم سگ است که در اینجا میتوان دلیل این نوع استفراغ سگ را ملتهب شدن معده یا روده، انسداد دستگاه گوارش، بیماریهای کبدی، سرطان و یبوست شدید دانست که برای تشخیص هر کدام از این بیماریها باید به دامپزشک مراجعه شود.
همچنین در صورت مشاهده استفراغ همراه با اسهال شدید باید دقت کنید که این بیماری موجب کم آبی بدن حیوان شده و بسیار خطرناک است و ممکن است علت آن بیماری پاروویروس باشد. از طرفی در صورتی که علت استفراغ سگ خوردن مواد سمی چون حشرهکشها و جونده کش ها باشد، استفراغ حیوان همراه با سختی در تنفس است.
درمان استفراغ سگ در خانه
برای درمان خانگی اسهال استفراغ سگ توصیه میکنیم نکات زیر را رعایت کنید تا حال حیوان شما هرچه زودتر رو به بهبودی بگذارد. پانسیون سگ آکیتا به طور تخصصی و ویژه به نگهداری، مراقبت و آموزش سگهای شما عزیزان کمک میکند. چنانچه درگیر اسهال و استفراغ سگ هستید، میتوانید برای دریافت کمک به پانسیون سگ آکیتا مراجعه کنید یا با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید.
- قطع غذا: برای ۱۲ تا ۲۴ ساعت، غذا را از رژیم غذایی سگ حذف کنید تا معدهاش استراحت کند.
- آب فراوان: اطمینان حاصل کنید که سگ به آب دسترسی دارد تا دچار کمآبی نشود. اگر سگ نمیتواند آب بنوشد، میتوانید از یخهای کوچک استفاده کنید تا به آرامی آب را دریافت کند.
- غذای ملایم: پس از استراحت معده، میتوانید به تدریج غذاهای ملایم مانند برنج پخته و مرغ بدون چربی را به سگ بدهید.
- کم کردن استرس: محیط آرام و بدون استرس برای سگ فراهم کنید تا به بهبودی او کمک کند.
آیا داروهای خانگی برای درمان استفراغ سگ موثر هستند؟
داروهای خانگی میتوانند در برخی موارد برای درمان استفراغ سگ مؤثر باشند، اما باید با احتیاط استفاده شوند. در زیر چند روش خانگی که ممکن است کمک کننده باشند را معرفی میکنیم:
- آب برنج: آب برنج میتواند به بهبود معده کمک کند و به عنوان یک مایع ملایم برای سگ عمل کند.
- زنجبیل: زنجبیل میتواند به کاهش تهوع کمک کند. میتوانید مقدار کمی از آن را به غذا یا آب سگ اضافه کنید، اما باید مطمئن شوید که سگ به آن حساسیت ندارد.
- پوره کدو حلوایی: کدو حلوایی پخته و بدون ادویه میتواند به هضم کمک کند و معده را تسکین دهد.
رنگ استفراغ سگ
رنگ استفراغ سگ میتواند اطلاعات مهمی درباره وضعیت سلامتی او ارائه دهد. برخی از رنگها و معانی آنها عبارتند از:
- سفید یا کدر: ممکن است نشانهای از وجود مواد غذایی هضم نشده باشد یا به دلیل خالی بودن معده.
- استفراغ زرد سگ: معمولاً به دلیل وجود صفرا است و ممکن است نشاندهنده خالی بودن معده یا مشکلات کبدی باشد.
- استفراغ قهوه ای سگ: میتواند نشانهای از خون قدیمی یا مشکلات گوارشی باشد.
- خونین: استفراغ خونی میتواند نشانهای از مشکلات جدی مانند زخم یا عفونت باشد و نیاز به مراجعه فوری به دامپزشک دارد.
- سبز: ممکن است نشانهی وجود صفرا یا خوردن مواد گیاهی باشد.
بالا آوردن کف سفید در سگ نشانه چیست؟
در زمان جویا شدن از علت استفراغ سگ شما میتوانید با توجه به نوع استفراغ حیوان این علت را دریابید. مثلاً چنانچه حیوان همراه استفراغ کف سفید بالا بیاورد باید توجه داشته که علت این امر ترکیب شدن گازها و بزاق اضافی معده است که دلایلی چون نفخ معده، سوء هاضمه، مسمومیت، عفونت قارچی و میکروبی، رفلاکس و زخم معده، بیماری ادیسون و غیره دارد.
در صورتی که این نوع استفراغ همراه با بیحالی، بیاشتهایی نفخ زیاد و یا به صورت مکرر و شدید باشد حتماً باید به دامپزشک مراجعه شود.
علت زرداب بالا آوردن سگ
شاید بسیاری از افراد که از سگها یا حیوانات خانگی نگهداری میکنند استفراغ سگ را که حداقل یک بار با آن مواجه شدهاند امری طبیعی بداند؛ اما دقت کنید که زرداب بالا آوردن سگ طبیعی نیست زیرا علت استفراغ زرد سگ میتواند ناشی از ترکیب صفرا با محتویات معده باشد.
همچنین در صورت خالی بودن معده حیوان، بیماری گوارشی، انسداد دستگاه گوارش، انگل روده، آلرژی غذایی و پانکراتیت ممکن است حیوان دچار استفراغ زرد رنگ شود که نیاز به درمان توسط دامپزشک دارد.
علت استفراغ سگ شیتزو
اما علاوه بر آنچه بیان شد یکی دیگر از مواردی که باید به آن بپردازیم علت استفراغ سگ شیتزو است. در این نژاد سگ علت بالا آوردن میتواند ترش کردن و یا هضم نشدن درست غذا باشد. چنانچه مشاهده کردید که این بیماری چند روز در بدن حیوان باقی ماند بهتر است سریعاً با دامپزشک مشورت کنید
بهترین دارو برای استفراغ سگ
بهترین دارو برای درمان استفراغ سگ بستگی به علت استفراغ سگ و شدت آن دارد. تنها یک داروی عمومی برای همه نوع استفراغ وجود ندارد. دامپزشک میتواند با ارزیابی علائم و تاریخچه پزشکی سگ، تشخیص صحیحی داشته باشد و داروهای مناسب را تجویز کند. برخی از داروهایی که هنگام بی حالی و استفراغ سگ معمولاً استفاده میشوند عبارتند از:
- ضد سپتیکها: برای درمان عفونتهای معده و روده میتوان از ضد سپتیکها استفاده کرد.
- ضد التهابها: در صورت وجود التهاب در معده و روده، داروهای ضد التهاب ممکن است تجویز شوند.
- ضد تهوع و استفراغ: برخی داروها مانند متوکلوپرامید و ماروپیتانت میتوانند استفراغ را کاهش دهند و تهوع را کنترل کنند.
همچنین، در برخی موارد، دامپزشک ممکن است داروهایی مانند آنتیبیوتیکها، داروهای ضد انگل و داروهای ضد اسهال را تجویز کند. مهمترین نکته این است که هرگز داروهای انسانی را برای سگ خود تجویز نکنید، مگر اینکه دامپزشک شما این را توصیه کرده باشد.
همیشه بهترین دارو برای استفراغ سگ، در ابتدا توجه به نیازها و وضعیت خاص سگ شماست و توجه داشته باشید که اگر استفراغ همراه با علائمی مانند خونریزی، تهوع مداوم، ضعف یا تغییرات دیگر است، اورژانس دامپزشکی را فوراً اطلاع دهید. توجه نمایید بعد از استفراغ به علت اسیدی شدن محیط دهان جهت پیشگیری از پوسیدگی دندان حتما اهمیت به مسواک زدن دندان های سگ را هم در نظر داشته باشید.
سخن پایانی
مرکز آموزش رفتار شناسی سگ آکیتا، زیر نظر متخصصان خبره و دامپزشکان مجرب، خدمات نگهداری و آموزش به سگهای خانگی را به روشی صحیح به مشتریان گرامی عرضه می کند. برای مراقبت اصولی از سگ ها، تربیت و نگهداری سگ آکیتا در خدمت شما است.