رشد دندان سگ (dog teeth)، مانند انسانها، به مراحل مختلفی تقسیم میشود. در طول عمر سگ، دندانهای آن تغییراتی را تجربه میکنند. در این بین توجه به مراقبتهای لازم برای پیشگیری از بروز بیماریها و عفونتهای دندانی سگ بسیار مهم است. در ادامه بهطور کامل مراحل رشد دندان سگ و نکات مراقبتی لازم را شرح میدهیم.
مراحل رشد دندان سگ
-
دندانهای شیری
در سن حدود 3 تا 4 هفته پس از تولد، دندانهای شیری سگها شروع به رشد میکنند. این دندانها در ابتدا کوچک و نرم هستند و برای بلعیدن غذا و شیر مادر استفاده میشوند.
-
تعویض دندان
در سن حدود 4 تا 7 ماهگی، مرحله افتادن دندان شیری آغاز میشود. در این مرحله، دندانهای شیری به تدریج جای خود را به دندانهای دائمی میدهند. این فرآیند تا حدود 6 تا 8 ماهگی ادامه دارد.
-
دندانهای دائمی
دندانهای دائمی سگها در مرحله تعویض دندان، جایگزین دندانهای شیری میشوند. این دندانها قویتر، بزرگتر و پایدارتر از دندانهای شیری هستند. دندانهای دائمی شامل دندانهای بریدن، دندانهای گوشتی، دندانهای چرخشی و دندانهای عقل میشوند.
-
رشد دندان
بعد از مرحله افتادن دندانهای شیری، دندانهای دائمی سگها با رشد متوالی تکمیل میشوند. این رشد شامل افزایش طول و قوس دندانها است.
مهم است که در هر مرحله از رشد دندان سگ، مراقبتهای دندانی مناسب انجام شود. این مراحل شامل تمیز کردن دندانها، مسواک، محافظ از دندانها، و مراجعه منظم به دامپزشک برای ارزیابی و پیگیری وضعیت دندانهای سگ است. همچنین توصیه میکنیم برای آشنایی با نحوه مسواک زدن سگ، حتما مقاله « مسواک زدن دندان های سگ » را مطالعه کنید.
زمان افتادن دندان نیش سگ
در سگها، دندان نیش (کینین) نیز مانند سایر دندانها تغییر میکند و در طول عمر سگها ممکن است افتاده و جایگزین شود. زمان افتادن دندان نیش میتواند متفاوت باشد و بسته به عواملی مانند نژاد سگ، سن سگ و…، متغیر باشد.
به طور عمومی، دندان نیش شیری سگها در سن حدود 3 تا 4 ماهگی شروع به افتادن میکند و جای خود را به دندان نیش دائمی میدهد. این فرآیند تا حدود 6 تا 8 ماهگی ادامه دارد. در صورتی که دندان نیش شیری سگها به طور طبیعی افتاده و جایگزین شود، دندان نیش دائمی که در این مرحله رشد میکند، قویتر و پایدارتر خواهد بود.
در صورتی که دندان نیش شیری به طور ناصحیح افتاده و دندان نیش دائمی جایگزین نشود، مثل مواقع شکستن دندان نیش سگ که میتواند یک وضعیت ناراحتکننده و نگرانکننده باشد و ممکن است مشکلاتی مانند تراکم دندانها و اختلال در هضم غذا رخ دهد. در این صورت، توصیه میشود به دامپزشک مراجعه کنید تا وضعیت دندانهای سگتان را بررسی کرده و نیازمندیهای درمانی را اعمال کند.
علت افتادن دندان سگ بالغ
افتادن دندان در سگهای بالغ میتواند به عوامل مختلفی بستگی داشته باشد. در زیر، برخی از علل افتادن دندان سگ بالغ را شرح میدهم:
-
بیماریهای لثه
بیماریهای لثه مانند التهاب لثه و تراکم لثه میتوانند علت افتادن دندانهای سگ بالغ باشند. این بیماریها میتوانند باعث ضعف لثه و لغزش دندانها شوند.
-
بیماریهای دندانی
بیماریهایی مانند عفونت دندان میتوانند باعث افتادن دندانهای سگ بالغ شوند. عدم مراقبت صحیح از دندانها، تراکم نادرست دندانها و ترکهای دندان نیز ممکن است از عوامل افتادن دندان سگ باشند.
-
ضربه یا صدمه
ضربه قوی به دندان میتواند منجر به شکستگی و افتادن آن شود. این ممکن است در نتیجهی تصادفات، مشاجرات با دیگر سگها یا سانحههای دیگر رخ دهد.
-
بیماریهای سیستمیک
برخی بیماریهای سیستمیک مانند بیماریهای قلبی، بیماریهای کلیوی، بیماریهای ایمنی و کمبود ویتامینها و مواد معدنی میتوانند باعث ضعف دندانها شده و به افتادن آنها منجر شوند.
دندان سگ شیتزو
از آنجایی که سگ شیتزو جزو نژادهای دوست داشتنی و ریز جثه این حیوان است، باید اطلاعات کاملی در خصوص این حیوان داشته باشید تا به راحتی بتوانید از عهده نگهداری سگ شیتزو برآیید. مثلاً در خصوص دندانهای این سگ لازم است بدانید که فک پایین این حیوان کمی پهنتر از فک بالا است به طوری که در زمان بسته شدن دهان، دندانهای بالا داخل دندانهای پایین قرار میگیرد.
همچنین لازم است بدانید این نژاد سگ جزو نژادهایی است که دندانهای شیری را دیر از دست میدهد یعنی با وجود مشکل لقی، دندان سگ نمیافتد. که در این زمان نیاز به کشیدن دندان خواهد بود.
مشکلات نیفتادن دندان شیری سگ
علاوه بر سگ شیتزو نژادهای دیگری چون پاگ، بولداگ، چیهو هوا و پامرانین جزو نژادهایی هستند که دندانهای شیریشان را دیر از دست میدهند. لازم است بدانید با نیفتادن دندان شیری سگ مشکلاتی چون بیماریهای دهان و دندان در آینده برای سگ خیلی زیاد میشود.
همچنین در صورت نیفتادن دندان شیری توله سگ و از طرفی رشد دندانهای دائمی، نظم دندانها به هم ریخته و این امر موجب میشود که هم قدرت گاز گرفتن حیوان کم شود و هم آزار و اذیتهای دیگری در آینده برای حیوان ایجاد شود. این مشکل همچنین باعث بیماریهای التهاب لثه شده و به دلیل تجمع غذای بین دندانهای شیری و دائمی، بیماری پریودنتال رخ میدهد.
کشیدن دندان نیش سگ
چنانچه دندان سگ در زمان مناسب نیافتد همانطور که گفته شد مشکلاتی به وجود میآید پس در این زمان حتماً باید دندان شیری کشیده شود. برای کشیدن این دندانها باید به دامپزشک مراجعه کنید تا بعد از معاینه تشخیص دهد که کدام دندانها باید کشیده شود.
دامپزشکهای ماهر این کار را به راحتی انجام میدهند و معمولاً پیشنهاد میشود در زمان عقیم سازی، دندانهای شیری سگ را که اضافی هستند نیز بکشید. هنگامی که برای کشیدن دندان شیری سگ به دامپزشک مراجعه میکنید اولین مرحله این است که آزمایش خون از حیوان گرفته شده و وضعیت دندان سگ بررسی شود. طبیعتاً این کار به دلیل بیقراری سگ باید با بیهوشی انجام شده تا پس از حل مشکل در آینده به ریشه دندان دائمی آسیب نرسد.
علائم لق شدن دندان سگ
هنگامی که دندان شیری سگ لق شده یا میافتد علائم دیگری در حیوان مشاهده میشود که مهمترین آن بوی بد دهان و تورم صورت است. همچنین در صورتی که احساس کردید در دهان سگ توده و برجستگی مشاهده میشود و در این ناحیه دچار درد و حساسیت شده ممکن است نشانههای افتادن دندان سگ و درآمدن دندانهای دائمی باشد.
همچنین در این زمان ترشحات بینی و دهان سگ زیاد شده و حتی ممکن است در امتداد خط لثه، خونریزی مشاهده شود. توجه داشته باشید این علائم مربوط به زمان تولگی سگ است که کاملاً طبیعی بوده اما چنانچه در زمان بلوغ سگ و بعد از درآمدن دندانهای دائمی با این علائم مواجه شدید سریعاً باید به دامپزشک مراجعه کنید.
سخن پایانی
دریافت آموزشهای لازم در زمینه رفتارشناسی سگ، میتواند مراحل رشد دندان سگ را برای صاحبان آنها راحتتر کند. شما با شناخت رفتار و دنیای سگها، بهتر میتوانید با این موجودات دوست داشتنی برخورد کنید و از تمامی مراحل نگهداری از سگتان لذت ببرید.
مرکز تربیت و نگهداری سگ آکیتا، زیر نظر متخصصان خبره و دامپزشکان مجرب، خدمات نگهداری و آموزش به سگهای خانگی را به روشی صحیح به مشتریان گرامی عرضه می کند. برای مراقبت اصولی از سگ ها، مجموعه آکیتا در خدمت شما است.
2 پاسخ
سلام سگ من ۶ سالش شیتزوتریل دندون نیش از وسط شکسته و چندتا از دندان دیگش لق شده
سلام وقت شما بخیر
لطفا برای راهنمایی بهتر و پرسش چند سوال دیگر در این رابطه باما تماس بگیرید.
تماس با کارشناس آکیتا: 09109203355